Home Creators Posts Import Register Favorites Logout

Content

Are large bovine creatures resembling deer. They are raised for their rich meat and flavourful milks. Gegos are naturally very large docile animals, (but can be provoked) with domesticated males typically ranging between 15-20 ft in length and weighing 4,000-7,000 Lbs, which is considerably larger than domesticated females who typically measure about 12-15 ft and often weigh between 1000- 4000 Lbs with wild ones greatly exceeding these recordings.

During the mating seasons Males will arrive at potential breeding grounds where they will compete for space. Male Gegos will often compete for space in fights where they will crash their bulk into one another to determine dominance. By the time females arrive, each dominating male will have already established their territories. Females gather in groups called harems, which can consist of up to 50 females surrounding one alpha male. Often older larger females will establish themselves in a prime position next to a dominant male. Outside of these groups, a beta bull will normally roam around on the outskirts of the territory. The beta bull helps the alpha by preventing other males accessing the females. In return, the beta bull might have an opportunity to mate with one of the smaller females while the alpha is occupied.

Mother Gegos are very protective of their young and produce great deals of milk for their newly born Go’s. Go’s will remain close to their mother consuming great amounts of highly rich milk for the 10 months after which, Go’s will undergo a learning phase where they quickly adapt their food gathering skills. They quickly add grasses, tree leaves, beans, acorns, bark, wild fruit, and so on to their diet. During the third year, the Dee Go’s (females) and the Buck Go’s(males) will take different paths. This includes how long Go’s stay with their mother. male offspring will be driven off by the mother before the mating season to avoid inbreeding. Females are allowed to stay for much longer, either forming a family group or leaving the mother after two additional years before setting out. Once branching from their mother Go’s are deemed as full Gegos and will work towards building as much mass as possible to ward off predators and prepare for the mating season. By the time males reach four to five years of age, they will begin developing their antlers, in addition a chest shield, which is thickened skin in their chest area will develop.

All male Gegos have antlers, with the exception of the High plains Gegos. Females generally lack antlers, though female Borko Gegos have small and less branched antlers than those of the males, resembling numbs more so than horns. Bleak beard Gegos are the most territorial.

Files

Comments

No comments found for this post.